4. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Napisao Mjesni odbor  19, Sij, 2012   Poslano u Arhiva, Obavjesti

4. Dani hrvatskih svetaca i blaženika
U Križevcima će od četvrtka 26. do nedjelje 29. siječnja 2012. biti održani 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirane blažene Drinske mučenice, sluge Božji Gerard Stantić i Josip Lang te sv. Marko Križevčanin, a kulturni dio programa sastojat će se od prigodne izložbe, okrugloga stola, predstavljanja časopisa i stripa te radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika.

Manifestacija će započeti u četvrtak 26. siječnja u 18 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka. Kako je taj dan posvećen Drinskim mučenicama, tako će molitveni, književni i glazbeni program posvećen blaženicama izvesti njihove sestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi. Ta će družba glazbeno obogatiti i misno slavlje koje će u 18:30 sati predvoditi postulator kauze bl. Drinskih mučenica vlč. Marko Tomić.
Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 19:45 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici – U našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba crteža hrvatskih umjetnika mlađe generacije autora doc. dr. Tomislava Buntaka. U programu otvorenja će uz domaćine križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, sudjelovati direktorica Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović, koja i organizira tu izložbu te sam autor Buntak. U duhovno-glazbenom programu nastupit će magistrica gitare Tamara Perc i dramski umjetnik Dubravko Sidor. Kroz program će voditi Tanja Baran.

Drugi dan manifestacije, petak 27. siječnja, bit će u čast sluge Božjega Gerarda Stantića. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen o. Stantiću u 18 će sati u crkvi sv. Ane prevoditi o. Dražen Marija Vargašević. Pola sata poslije u 18:30 sati misno će slavlje, uz glazbenu pratnju karmelskih bogoslova, predvoditi provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa o. dr. Vinko Mamić.
U 20:00 će sati u Hrvatskom domu u središtu grada biti održan okrugli stol „Budući hrvatski blaženici“ na kojem će sudjelovati postulatori ili promicatelji slugu i službenica Božjih. O. Mato Miloš predstavit će Gerarda Stantića, fra Anselmo Stulić Ivu Perana, mons. Nikola Dučkić Alojzija Palića i Serafina Kodića, a fra Stanko Dodig predstavit će Antu Tomičića. Moderator okrugloga stola bit će mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, a u glazbenom će programu sudjelovati klapa „Zvono“ župne janjevačke zajednice iz Kistanja.

Trećega dana, u subotu 28. siječnja, cjelokupan će program biti posvećen sluzi Božjem Josipu Langu. U crkvi sv. Ane pretprogram će od 18 sati izvesti duhovna grupa „Sluga Božji Josip Lang“ Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. U 18:30 sati misno će slavlje, uz pjev Okteta zagrebačkih bogoslova, predvoditi vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Langa mr. sc. Anđelko Košćak. Nakon mise u 19:30 sati bit će predstavljen Vjesnik biskupa Josipa Langa. Sudjelovat će odgovorni urednik vlč. Damir Ocvirk i bogoslovi, članovi uredništva.
Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15 sati. Glazbeni gost bit će kantautor popularne duhovne glazbe vlč. Ljubo Vuković, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mak“.

Zadnjega dana manifestacije, u nedjelju 29. siječnja, program će biti posvećen trećemu hrvatskom svecu – Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen sv. Marku u 9:30 sati u crkvi sv. Ane izvest će Zbor mladih „Crisinus“. Misno će slavlje u 10:00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, a pjevat će Dječji zbor župe sv. Ane. Nakon mise će u 11:00 sati biti predstavljen strip „Sveti Marko Križevčanin“. Uime nakladnika sudjelovat će v. d. direktora „Glasa Koncila“ Stjepan Pogačić, urednica stripa Vlatka Plazzeriano i mladi autori Hrvoje i Martin Pleše.

4. dane hrvatskih svetaca i blaženika – pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba, Dječji mjesečnik „Mali koncil – MAK“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“, Glazbena škola Alberta Štrige, Osnovna škola Vladimira Nazora i Turistička zajednica Križevci. Detaljnije se o programu može doznati na stranici: www.udruga-drstjepankranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.

» >

Komentari su zatvoreni.