Božićna čestitka vlč.Ivice Bačania

Napisao Mjesni odbor  21, Pro, 2011   Poslano u Arhiva, Obavjesti

Prekinuta noćna šutnja

Sav raj se Bogu raduje
I pjevaju mu anđeli,
a Pastir, svijeta Stvoritelj,
Pastirima se otkriva.

Braćo i sestre u Kristu. Sveto Evanđelje govori nam da je nebo svojom vedrinom zakrililo pastire koji su na poljima bdjeli kod svojih stada. Pastiri su brižni i paze na stado koje im je povjereno. Evanđelist Luka zapisao je da su pastiri pod vedrim nebom čuvali svoja stada. Vrlo važna je vedrina o kojoj se govori. Kad je nebo vedro sve se jasno može vidjeti, čovijek je slobodan od straha za sebe i za povjereno mu stado. Kad je u čovijeku vedrina, on tu vedrinu širi oko sebe, ne može je zadržati za sebe, ona se nužno prelijeva na druge, druge obogaćuje i razveseljuje.
U božićno otajstvo snažno se uklapa i slika noći. Evanđelje nam na poseban način govri o jednoj običnoj noći u kojoj se dogodio toliko neobičan preokret za čovjeka, o noći u kojoj se na rubu grada začuo plač djeteta koje će svojim pojavkom izmijeniti ljudsku povijest. Sam Bog je probio šutnju ove betlehemske noći i rukama djeteta posvema zagrlio našu ljkudskost. od tada ni jedna naša noć, ma kako mračna i zastrašujuća bila, ne ostavlja nas u beznađu i očaju. Bog svojim dolaskom unosi svijetlo i u najcrnju ljudsku noć i preporđa je. Probija najtežu šutnju radosnim navještajem novoga života. To je poruka malenog Boga – Božića za nas danas. Sada.
Ondje gdje su ljudi, tu se rađa Bog. On se rađa u našim odnosima. Način na koji se ti odnosi među nama ostvaruju, odaslat će vidljivu poruku – je li se Bog rodio među nama ili nije, jesmo li pristali biti zagrljeni tom tajnom ili ne. Je li Bog Emanuel – s nama Bog ili smo ga ponovno protjerali u nekakve rubne prostore naših života da nam ne smeta svojom prisutnošću.
Kad Bog uđe u ljudski život onda nije moguće ostati kod starih slika i ma koliko lijepe bile, nije ih moguće zadržati. One, jednostavno, nestaju i blijede u trenutačnom strahu i privlačnosti novoga, neizvjesnog. Ali kad strah biva zamijenjen povjerenjem, onda sve postaje jasnije, onda je radost potpuna, jer nas u našoj najdubljoj dubini dodiruje tajna Božje dobrote za svakog osobno.
Braćo i sestre u Kristu, dopustimo da Bog, maleni Božić dodirne našu nutrinu i da doživimo susret s Emanuelom koji je Bog prisutni među nama. Ovim mislima, svima Vama dragi moji župljani, župe Sv. Martina u Virju Sretan Božić i blagoslovljena Nova Godina.

vlč. Ivica Bačani,
župnik u Virju

Komentari su zatvoreni.