Cugovčan Josip piše za semovci.hr

Napisao Mjesni odbor  08, Ožu, 2011   Poslano u Arhiva, Obavjesti

PODRAVSKA PISANICA

U nasoj bogatoj kulturnoj tradiciji znacajno mjesto ima pisanica, osobito posljednjih desetak godina. Poznate su razlicite tehnike ukrasavanja pisanica ovisno o mjestima i krajevima u Hrvatskoj. Za neka podrucja u hrvatskoj osim same tehnike, osebujne su i boje i ornamentika. Među ljepsima , ako ne i najljepsima u Hrvatskoj, jesu pisanice iz Podravine.
Mozemo ih svrstati prema tehnici izrade u pet skupina:
-ukrasavanje voskom i bojom
-ukrasavanje struganjem britvom i nozicem
-crtanje kiselinom po obojenom jajetu
-ljepljenje krpica i srcike barske biljke
-oplitanje koncem

Ukrasavanje pisanica voskom jedna je od najstarijih tehnika. U Podravini srecemo batik tehniku tj pisanje voskom po jajetu te mocenje u boji.
Za najstariji nacin izrade potrebna je pisaljka, kicica, kiscica ili kako ju u nekim krajevima nazivaju te pravi pcelinji vosak.
Cetverobojnu pisanicu u hrvatskoj mozemo naci u Podravskim Sesvetama te u okolici Đakova. Ukrasavanje grecanjem ili struganjem britvom ili nozicem radi se tako d vec na kuhanom i obojenom jajetu iscrtavamo ornament nozicem ili britvom struzuci boju sa jajeta. Tom prilikom mora se jako paziti da se jaje ne probusi. Tako izgrađene pisanice jos se izrađuju u Pitomaci, Đurđevcu,Šemovcima,Novigradu Podravskom te u jos nekim krajevima.
Za pisanice ukrasene kiselinom potrebna je spretna ruka te solna kiselina koja se nanosi cackalicom na vec obojano jaje. Kiselina nagriza boju te ostaje crtez koji smo nacrtali na jajetu.
Ukrasavanje sarenim krpicama radi se tako da se sirovo jaje mora ispuhati te se na ljusku jajeta ljepe sarene krpice. Moze se ljepiti ljepilom iz trgovine ili kao nekada ljepilom od bijelog brasna pomijesanog sa vodom. Na spojevima ljepljenih krpica ukrasavalo se sitinom,srzi iz barske biljke u obliku sasa (Junkus), cik-cak linijama, spiralno u obliku srca,cvjetica te geometrijskih oblika.
Oplitanje koncem je tehnika gdje se ljuska jajeta oplice koncem vodoravno i okomito tako da se dobije rijetka geometrijska mreza. Osim takvog nacina moze se oko jajeta koncem kukicati, tako d ono ostaje u cipkastoj mrezi.
Podravske pisanice prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH te ju kao takovu proglasilo nematerijalnim kulurnim dobrom RH.
Najstariji primjerci pisanica se cuvaju u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Komentari su zatvoreni.