DVD Šemovci

Napisao admin  08, Velj, 2011   Poslano u udruge

Vatra pruža čovjeku toplinu i sigurnost, pogotovo u zimske dane, međutim vatra je i najveći neprijatelj a naročito kada izmakne kontroli. Iz povijesti nam je poznato da su neki gradovi i sela izgorjeli do temelja zbog nemogućnosti da se vatra zaustavi.Vrlo rano su se Šemovci uključili u tokove vatrogastva koje se počelo razvijati sredinom 19. stoljeća. Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje je osnovano davne 1878. godine, a u Šemovcima od 1885. godine djeluje njegov ogranak Vatrogasnog društva od 7 članova na čelu sa časnikom Mirkom Barcem. Daleke 1902. godine u Šemovcima je izbio požar u kojemu je izgorjelo više od polovine sela. O učestvovanju u gašenju požara nema naročitih podataka osim učestvovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje koje je pokušavalo gasiti požar sa četiri crpke.

Prema dostupnim podacima 1916. godine podnijeta je Zamolba za osnivanje podružnice u Šemovcima. Ponovno pisanje zamolbe vodi ka zaključku da je društvo u međuvremenu najvjerojatnije prestalo postojati. Dobrovoljno vatrogasno društvo Šemovci je prema podacima o osnivanju udruga osnovano 02.11.1926. godine (mada neki podaci govore i o 1927. i o 1928. godini).

Nedugo nakon osnivanja održana je prva vježba na kojoj je učestvovalo 15 članova a odziv je bio stopostotni.

Rad društva nastavlja se, osim uobičajenih aktivnosti, na učestvovanju na takmičenjima i manifestacijama gdje društvo postiže zapažene rezultate. Društvo se tokom svih tih godina orijentiralo na rad s mladima te danas broji 20 članova vatrogasne mladeži. Daljnji rad na omasovljavanju društva je prioritet pa je pokrenuta inicijativa za upisom novih mladih članova – vatrogasaca jer vatrogasac se postaje od mladih nogu. Za naglasiti je učestvovanje Šemovačke vatrogasne mladeži na državnom prvenstvu u Splitu gdje su postignuti zapaženi rezultati.

 Od osnutka pa sve do danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Šemovci djeluje bez većih problema, radi na stalnom nadopunjavanju opreme i školovanju ljudstva radi što učinkovitijeg djelovanja, zaštite imovine i ljudskih života.

 Društvo danas vode Mirko Posavec – predsjednik, Ivan Kurtić – tajnik, Ivica Janković – zapovjednik te Ivan Vinković – blagajnik. Ukoliko se želite uključiti u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šemovci ili imate bilo kakvo pitanje slobodno se možete obratiti na broj telefona _______.

 Uz vatrogasni pozdrav POMOZ BOG!

Komentari su zatvoreni.