Moguća turistićka atrakcija Fratrovec Miholjanec tekst Ivanko Vlašićek iz 1923 g.

Napisao Mjesni odbor  28, Tra, 2011   Poslano u Arhiva

Spomenik na ,,Fratrovu Zdencu,, u Miholjancima.
Na slici su među ostalima: Bolto Kuštrak(lijevo uhvatio se za spomenik) Grga Kurtak(desno drži se za spomenik) učitelj Vukres, Ivanko Vlašićak i gostioničar Šestak(sjede s desna) (slikao: fotograf Fink iz Virja)

Ivanko Vlašićak

Neobična narodna slava

Četiri kilometra na jugo-zapadu od najvećeg hrvatskog sela Virja prosulo se ispod bujnih bilogorskih humaka ubavo podravsko selo Miholjanci. 9.rujna 1923.g.bila je u tom selu slava, kakve nije dosada doživjelo nijedno hrvatsko selo.Toga je dana dana najme otkriven ondje krasan spomenik u čast vitezovima Božjacima(Templari) i Ivanovcima(Hospitalcima, Križarima, po staronarodnom izgovoru >Križnica, Cruciferima) ,koji su tamo pred 750 godina imali svoja imanja i manastire. Nad današnjim Miholjancima uzdiše se vinorodan brijeg Majster(od manastir) sa vrelom >Fratrovim Zdencom i livadom Ribnjak<. Za vojničke Krajine bilo je ovdje zabavište i kupalište krajiških časnika i ostale gospode iz bližnje i daljne okolice. Preko pedeset godina bilo je to mjesto posve zapušteno. Danas se na Fratrovu zdencu osovio krasan velik spomenik koji označuje katoličkoga redovnika(fratra). Na podnožju spomenika je velika riba od finog kamena. Kroz usta te ribe žubori i teče neprestano širok mlaz bistre, hladne izvor-vode. Spomenik je izradio samouki Virovec, Grga Kurtak. Zamisao je potekla od neprežaljenoga pokojnoga virovskog mjernika i upravnika općine, g.Šandora Šarunca. Pokojnik je bio sin austrijskog generala i matere Virovke. Vjere je bio pravoslavne. Svom dušom je živio i radio oko preporođaja starodavnog Prodavića(Virja) i njegove okolice. Čestiti naš Šandor je na vrlo duhovit način gledao doći do novaca, potrebnih za spomenik. Zatekao li je štetočinju(gusku ili prase) na virovskom šetalištu, izostalo li je dijete iz škole, našao li se koji grlati seoski vikač, te bi smetao kod nedeljne zapovijedi(seoskog sastanka) - >10 dinara globe na korist Fratrovog Zdenca! Spomenik je u glavnom bio gotov prošle jeseni.
Poslije Šandorove smrti(u veljači 1923.) htjedoše neki nevaljanci uništiti ,,fratra,, koji je bio smješten u štaglju Tome Vukresa, ali je seoski knez u Miholjancima, Bolto Kuštrak, postavio stražu i odvratio neuke žutokljunce od njihova nauma.
Posla je bilo još mnogo. Sada je uzeo stvar u svoje ruke bistri podravski seljak, Bolto Kuštrak. Miholjančani su redom hranili umjetnika Grgu Kurtaka, obećali mu žita, a potrebnu rabotu namaknuo je knez Bolto na različite načine.
Mnogi su Miholjančani drage volje radili ispod >Majstera<, da iskrče šikarje, koje se tamo zagojatilo. Nemarni >patrolci< bili su primorani birati: ili osam dana sjedeti u općinskom hladu, ili jedan dan raditi kod >Fratrova Zdenca<. Mnogo je pomogao svojom darežljivom desnicom poznati dobrotvorac iz Virja, g.Matija Peršić, vlasnik parnog mlina. Umjetnik Grga je par puta htio pobjeći i ostaviti nedovršeno djelo, ali ga nije pustio nemilosrdni seoski Cerber, poštovani knez Bolto. I tako je 9.rujna 1923.g.djelo okrunjeno uspjehom, velikim, sjajnim, neočekivanim. Zapušteni dosada Fratrov Zdenac čini ti se kao podravski raj; Spomenik se ljeska na žarkoj prigrjevici, vrelo miljušno žubori, jelići, bukvići, hrastići se smješkaju, vesele... U tri sata popodne je skinut zastor sa spomenika. Tamošnji učitelj, domorodac g.Đuro Vukres, pozdravlja ono mnoštvo veselih zanesenih glava pred sobom. Ivanko Vlašićak govori o povijesti Miholjanaca. Iza toga su svirale glazbe: limena iz Virja i guslači iz Miholjanaca, a našao se i dudaš iz Ćurlovca. Virovsko pjevačko društvo Rusan i virovski >Hrvatski Sokol< mnogo su se trudili, da što više razvesele sakupljeno mnoštvo. Igralo se za zgoditke, darovane ponajviše od trgovaca iz Virja(plug i neke druge zgodne stvari). Narod je bio vrlo razdragan. Zaokupila mu pamet i dušu ta velika, krasna slava, što se njihala i talasala pod starim, mirisnim >Majsterom<. Godio mu govor o 750-godišnjoj povijesti Miholjanca, pa je odmah pao prijedlog, neka bi se to što prije odštampalo u posebnoj knjižici. Mnogo se brinuo oko svega okretni učitelj g.Đuro Vukres. Isto tako domaći župnik g.Mirko Tepeš te čestiti starina, svionjski trgovac Perov. Mnogo se nadamo od mladog učitelja Vukresa. Sudeći prema njegovim sposobnostima on bi mogao skupiti oko sebe odraslu seosku mladež, pa se baciti svom dušom na izvađanje različitih pastirskih i vjerskih skazivanja. Tlo je sada pripravlčjeno. Sad bi još trebalo postaviti neki znak(ploču ili spomenik) na Potkloštranu i Gradišću, jedan kilometar na jugoistoku od današnjih Miholjanaca. Čast onome narodu, koji u današnje doba diže ovake spomenike! .

Komentari su zatvoreni.