Ivan Pavao II. proglašen blaženim

Napisao Mjesni odbor  04, Svi, 2011   Poslano u Arhiva

Ivan Pavao II. proglašen blažnim

Ovo je prvi puta u posljednjih tisuću godina da je neki papa svog prethodnika proglasio blaženim.

Danas blista časni lik Ivana Pavla II. Njegovo se ime danas pridružuje nizu svetih i blaženih koje je i on beatificirao i kanonizirao pozvavši sve na svetost – rekao je papa Benedikt XVI. koji je pred više od milijun vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu proglasio papu Ivana Pavla II. blaženim.

Objasnio je kako je Ivan Pavao II. blaženi zbog svoje vjere, one iste zbog koje je Šimun postao Petar, prvi papa. No, osim tog blaženstva vjere sv. Petra, Papa je naglasio blaženstvo Marije pod čiju se zaštitu posebno stavio papa Ivan Pavao II.Papa Ratzinger podsjetio je kako je prije šest godina pokopan Ivan Pavao II. “Već tada smo očitovali miris njegove svetosti”, rekao je Papa i podsjetio vjernike na početak njegova pontifikata 1978. godine kada je pozvao vjernike da širom otvore vrata Kristu.

Najviše vjernika stiglo je iz rodne zemlje blaženog Ivana Pavla II, iz Poljske.
Ivan Pavao II. otvorio je ta vrata prvi i svojim svjedočenjem vjere pomogao kršćanima cijelog svijeta da se ne boje nazivati kršćanima, pomogao je da nitko nema straha pred istinom jer je istina jamstvo slobode, rekao je Benedikt XVI.Zahvaljujem Bogu zbog osobnog iskustva što sam mogao dugo surađivati s Ivanom Pavlom II., rekao je Benedikt XVI. izrazivši poštovanje prema njemu. Kroz 23 godine mogao sam mu biti bliz i diviti se sve više njegovoj osobi. Primjer njegove molitve osobito me dirao. Uranjao je u razgovor s Bogom i svjedočio u trpljenju. Uvijek je ostao stijena, kako je Krist želio. Kroz poniznost je vodio Crkvu i dao svijetu još rječitiju poruku kad su mu fizičke snage slabile, dodao je Benedikt XVI.Blaženi Ivane Pavle II., nastavi s neba podržavati vjeru Božjega naroda. Danas te molimo, blagoslovi nas! – zaključne su riječi homilije pape Benedikta XVI. koji je na samom početku misnog slavlja proglasio Ivana Pavla II. blaženim, kada je svečano otkrivena i slika novog blaženika na Trgu sv. Petra.

Papa Benedikt XVI. moli nakon beatifikacije ispred lijesa Ivana APavla II.
Na kraju misnog slavlja, Papa se s kardinalima uputio u baziliku sv. Petra gdje se pomolio pred lijesom s posmrtnim ostacima pape Ivana Pavla II. Lijes je u petak izvađen iz groba, iz kripte ispod bazilike, te izložen ispred glavnog oltara u bazilici. Među kardinalima koji su molili i poljubili lijes blaženog Ivana Pavla II. bili su i kardinal Josip Bozanić i kardinal Vinko Puljić.

1.5.2011 piše: Hrvoje

Komentari su zatvoreni.