Šabarič Zdravko- izložba slika

Napisao Mjesni odbor  17, Ožu, 2014   Poslano u Obavjesti

Zdravko Šabarić rođen je 1954. u Hampovici selu nedaleko od Đurđevca, u kojem je proveo sretno djetinjstvo.
Njegovu sklonost likovnom izražavanju uočava još u osnovnoj školi likovni pedagog i slikar Josip Turković, koji mu daje prve praktične poduke u školi i u svom ateljeu u Virju.
Nakon završetka gimnazije u Đurđevcu, upisuje se na Pedagošku akademiju u Zagrebu, gdje diplomira na odjelu likovnih umjetnosti (profesori M.Veža, V. Gliha, J. Poljan i dr.).
Desetak godina radio je kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi i gimnaziji u Đurđevcu.
Godine 1992. zapošljava se u Centru za kulturu u Đurđevcu na poslovima ravnatelja i voditelja Galerije Stari grad do 2001. godine.
Danas radi na poslovima vezanih uz animaciju kulture i voditelj je Doma kulture i Galerije Centar 2 koji su u sastavu Centra za kulturu.
Slikarstvom kao životnom sudbinom, ozbiljnije se počinje baviti u gimnazijskim danima, a izlaže od 1971. godine.
Pored slikarstva bavi se umjetničkom fotografijom, istraživanjem zavičajne baštine, pisanjem, heraldikom, grafičkim dizajnom, animacijom likovne i kulture općenito.
Objavio je veći broj radova u stručnim časopisima, zbornicima i knjigama te sudjelovao na znanstveno-stručnim skupovima u Hrvatskoj.
Autor je niza etnografskih, dokumentarnih i likovnih izložbi: Fašenk v Đurđevcu i okolo, Tko je bio sv. Valentin?, Sveti Juraj – svetec i patron, Od svetog Nikole do Djeda Božićnjaka, Tradicijska glazba đurđevačke Podravine, Legenda kao izazov, Istočni prostor (slikarstvo Ukrajine, Rusije, Gruzije i Armenije), Đurđevec kakti grad, Đurđevečka paleta, Bilogora, Trideset godina Galerije Stari grad, Krsto Hegedušić, Kinesko slikarstvo iz Donacije ILC, Mistika i fantastika, Mladen Veža, Metamorfoze & iskoraci, i dr.
Česti je sudionik ili voditelj likovnih radionica, a posebno ga veseli rad s najmlađima.
Za svoj rad i kulturni doprinos u javnom životu primio je niz priznanja i nagrada, prije svega za slikarstvo i umjetničku fotografiju.
Jedan je četvorice podravskih slikara koji su oslikavali velike uskrsne pisanice koje su postavljene u javnim prostorima u Đurđevcu, Ferrari, Milanu, Grazu, a jedna od njih prošle je godine naslikana u samom Rimu (Galerija Alberto Sordi), a potom darovana Svetom Ocu papi Benediktu XVI. u Vatikanu.
Objavio je četiri grafičke mape ( Bilogorske klijeti, 1983., Zemljovid, 1983., Sakralni objekti Bilogorsko-podravske regije, 1991. i Biciklom po Đurđevcu, 2006.). Ilustrirao je desetak knjiga za djecu i odrasle.
Izlagao na preko 200 izložbi u zemlji i inozemstvu i 34 puta samostalno.

Adresa: Šandora Brauna 19, 48350 Đurđevac,
Tel.: +385(0)48/813 955, E-mail: zdravko.sabaric1@kc.t-com.hr
Web: www.galerija-sabaric.net

Komentari su zatvoreni.