Uskrsna čestitka župnika Ivice Bačani !

Napisao Mjesni odbor  29, Ožu, 2013   Poslano u Obavjesti

Uskrs, 2013.

Naviještaj Uskrslog Gospodina!

Uskrsnim nam ovim danom

Smrtnicima nada sviće:

Nakon smrti – svi mi znamo –

S Kristom ćemo uskrsnuti.

Braćo i sestre u Kristu!

Dvojica Isusovih učenika napuštaju društvo učenika i bježe iz Jeruzalema u Emaus. Razočarani su jer im se nada izjalovila. Prestrašeni su jer bi mogli doživjeti sudbinu svoga Učitelja Isusa. Zbunjeni su, jer im neke od njihovih žena donose vijest da je grob prazan. O svemu ovome razgovaraju na putu. Misle da su napravili najbolje jer nema smisla ostati u Jeruzalemu nakon svega što se dogodilo. Uto ih netko sustiže i sigurno bi oni da nema nikakvog susreta, da im se nitko ne pridružije i da ih mimoiđe. Nisu raspoloženi za društvo, ali ne žele pokazati svoju netrpeljivost.

Isus koji je na ovome putu s njima skriven je njihovim očima. On se zanima što oni razgovaraju međusobno. Iznose Onome koji zna ono što su oni doživjeli i razumijeli. Sve su znali o Isusu, ali u njihovoj priči nije bilo mjesta uskrsnuću iako su im žene javile vijest da je grob prazan. Tu se onda slomila i njihova vjera.

I nama je bliska ova epizoda dvojice učenika na putu u Emaus. Iako oni bježe, Isus ih smatra svojima i žuri za njima. Mi smo isto često u bijegu, a ne znamo pravo od čega. Bježimo od svog posla, svoje obitelji, zajednice, okruženja i križa. Čini se kao da je cijeli svijet u nekom bijegu. Malodušni smo, razočarani, prestrašeni i zbunjeni. Vjera nam je klimava i nestalna, kao kod dvojice učenika iz Emausa. Molimo ovog Uskrsa da i nas Gospodin uskrsli sustigne u našem bijegu i pridruži nam se na putu. Moramo zamijetiti Isusa koji počinje svoju lekciju. Zbilja su zavrijedili da ih nazove bezumnima. Tumači im onaj najteži dio koji nisu nikako mogli prihvatiti i nisu naučili. Govor o križu je težak i nerazumljiv, ali križ je sastavni dio puta. Tko to ne prihvati trajno će biti razočaran i zbunjen, Boga će uvijek pozivati na odgovornost. Molimo Isusa da ga i mi slušamo kako su ga slušali i ovo dvoje učenika i da se u našim srcima počne nešto događati. Da i mi zamijetimo da je ovaj koji ide s nama u životu po imenu Isus zaista poseban i da je dobro što nam se pridružio na našem životnom putu.

U blizini su sela kamo su išli, lekcija još nije gotova a oni bi je i dalje slušali. No Isus im ostavlja slobodu. Ne nameće se iako je tu samo zbog njih. Vidi kako ima izgubljene učenike, ali voli ih i stalo mu je do njih. Imamo priliku svakoga dana moliti Isusa: ostani sa mnom. Trebam te. Trebam tvoju milost i prisutnost, tvoju pomoć i zaštitu. Pomozi mi da te prepoznam u Riječi koju mi svakog dana zboriš i daj da o njoj razmišljam.

Lekcija dolazi do vrhunca kod stola za vrijeme lomljenja kruha koje im rasvjetljuje tamu. Tu se sve otkrilo i u srcu posložilo. Vjera im srca ražarila i tjera ih da idu drugima navijestiti radosnu vijest. Treba što prije reći i drugima da je Gospodin živ i da je uskrsnuo.

Ovog uskrsa molimo: Gospodine, i ja želim da mi srce gori i da te Uskrslog naviještam. Puno je moje braće i sestara koji zdvajaju i ne vjeruju. Pomozi mi da ne budem umjetan ni stidljiv, jer znam kome sam povjerovao i tko je temelj moje vjere. Uskrsli Gospodine, prati me na mojim putovima naviještanja i evangelizacije.

Svima Vama braćo i sestre u Kristu, dragi župljani naše župe Sv. Martina u Virju, od srca sretan i blagoslovljen Uskrs!

vlč. Ivica Bačani, župnik

 

Komentari su zatvoreni.