Uskršnja čestitka vlč. Ivice Bačanija

Napisao Mjesni odbor  18, Tra, 2011   Poslano u Obavjesti

Braćo i sestre u Kristu!
Krist je uskrsnuo od mrtvih, i to je vazmena radosna poruka koja danas odzvanja u našim ušima! Grob je prazan. On u svom krilu nije mogao zarobiti Početnika života. Protivnici Isusovi mislili su da su se konačno riješili tog proroka Isusa i da su slobodni od svih briga što ih ime je on zadavao. Mislili su da je sve to sada iza njih. Oni drugi, Isusovi prijatelji su, međutim, žalosni, gotovo očajni i bez nade. I oni su pomislili da je sada, nažalost, sve gotovo i da su uzalud s Isusom gradili sebi neke planove i nade. Tu su i oni najbliži i najvjerniji koji su htjeli sačuvati samo zahvalnu uspomenu na čovjeka koji im je tako puno značio u životu. Ovakvim očima gledano sve je izgledalo tako beznadno i prazno. I apostoli su se možda pitali da li je imalo smisla što je Isus tako požrtvovno živio. Kakva korist od toga što je zauzeto i samoprijegorno pomagao narodu, ljudima, svakom čovjeku u nevolji? Sad su ga evo svi ti ljudi ostavili na cjedilu. Ima li smisla boriti se protiv struje, protiv javnog mnijenja, protiv mentaliteta ovog svijeta koji ne prihvaća Boga i tako doći u opasnost da budeš odstranjen? Ima li smisla živjeti po nekim načelima, pa bili oni i najsvetiji, ako to nije sveopće mišljenje i ako onda takav život drugi ne mogu trpjeti pokraj sebe? Ima li uopće smisle sve ono što je Isus činio, sve što je govorio? Jer, pred njihovim je očima izdahnuo, završio svoj zemaljski život. Dobrotvor ljudi, obješen je poput zločinca.
A oni su se nadali da će Isus obnoviti Izrael. Nadali su se preokretu, boljem životu, boljem sutra. Nadali su se na svoj način, po svojoj logici, a ne po Isusovoj. I zbog toga nisu ni shvatili da je sve to baš tako trebalo biti.
Danas nam je navješten svečani navještaj da je Isus uskrsnuo. On je živ! Ljubav je pobijedila mržnju. To je uskrsnuće na novi, neraspadljiv život, početak novog stvaranja. S Isusom je započeo jedan novi, neizrecivi svije gdje smrti više biti neće. Isus je uskrsnuo i nikada više neće umrijeti.
Isus je iznenadio sve. Svoje neprijatelje iznenadio je snagom oproštenja. Svojim uskrsnućem nije htio nikoga poraziti, pobijediti. Htio je samo pobijediti grijeh i smrt. Nad ljudima Isus ne želi pobjednički slaviti, već im nudi spasenje. Svoje prijatelje iznenadio je radošću i mirom. Nadmašio je sva njihova očekivanja i pred njima je zablistao u novom svjetlu. Shvatili su neizrecivu tajnu njegove žive prisutnosti. Prepoznali su ga i bili su dionici vidljivog ukazanja Krista uskrsnuloga. Nakon toga iskustva više ga ne gledaju tjelesnim očima. Srcem koje vjeruje nosit će ga svijetom i obznanjivati svima.
I mi danas imamo pravo nadati se, vjerovati, ljubiti. Uskrsnuće je spasiteljski događaj. I za nas Isus je pobijedio grijeh i smrt. On je i nas obdario novim uskrsnulim životom. I mi smo dionici te pobjede i radosti. Na poseban način tu tajnu proživljavamo u sakramentima vjere. Prvi dodir s Kristom uskrsnulim i klica novoga i neuništivoga života utkana je u naše biće upravo po temeljnom sakramentu vjere, po krštenju. Po krštenju smo s kristom umrli starom čovjeku i grijehu, a uskrsnuli smo na novi život.
Smijemo se radovati; naša nada ima temelja. Iako nam katkada izgleda da je sve tako crno i da je zlo jače od naših nadanja i želja, ipak: i nama je danas Uskrs. Isus želi danas uskrsnuti usred naših nevolja i patnji. Isus želi da i u nama i oko nas pobijedi ljubav i život.
Neka nam je Uskrs sretan, jer ćemo dopustiti da Gospodin rasprši naše sumnje i da nam vrati vjeru u život! Ima smisla živjeti poput Krista, ima smisla ići njegovim stopama ljubavi! Ima smisla živjeti pošteno i čestito, trošeći svoje sile za dobro bližnjega sve do samoprijegornog davanja života za one koje ljubimo. To je ono sjeme koje „pavši na zemlju istrune da bi donijelo obilan rod“. Osjetimo braćo i sestre snagu i ljepotu ovog dana i događaja što ga slavimo. Osjetimo radost koju su doživjeli učenici kad su vidjeli uskrsnulog Isusa. Pokušajmo čuti jedinstveni dar za kojim uvijek čeznemo a to je: Mir vama. Molimo da Gospodin uskrsnuli smiri naša nemirna srca, da smiri ljude i narode oko nas. Svima vama sestre i braćo, sretan i blagoslovljen blagdan Kristove pobjede želči Vaš župnik! Sretan Uskrs!
vlč. Ivica Bačani, vaš župnik

Komentari su zatvoreni.