Varaždiski biskup na proslavi 180 godina kapele sv. Križa Šemovci

Napisao Mjesni odbor  30, Sij, 2014   Poslano u Obavjesti

Prenosimo uz dopuštenje sa stranica Varaždinske biskupije.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je u nedjelju 16. rujna mjesto Šemovci, filijalu župe sv. Martina biskupa u Virju, u prigodi proslave 180. obljetnice kapele Sv. Križa.

Ove je godine kapela, koja se nalazi u središtu mjesta, ujedno obnovljena darovima Općine Virje, vjernika i drugih donatora, te su na njoj obnovljeni fasada i krovište, izrađen je novi oltar, servisirane su orgulje te je oličena unutrašnjost.

Proslavi svetkovine Uzvišenja Sv. Križa i mjesnog blagdana prethodili su različiti kulturni događaji i manifestacije, te trodnevna duhovna obnova uoči nedjeljnog slavlja.

Mještani su dočekali biskupa Mrzljaka u Društvenom domu uz prigodan program dobrodošlice. U ime Vijeća Mjesnog odbora biskupa je pozdravio Dragutin Španiček, Kulturno-umjetničko društvo Zvirišće u zajedništvu s mjesnim sviračima izvelo je nekoliko pjesama koje govore o mjestu i ljudima koji žive u njemu, te je biskupu predstavljen rad Mjesnoga odbora i različitih društava koja djeluju u mjestu. Tako je predstavljeno i Kulturno-umjetničko društvo Zvirišće koje slavi petu obljetnicu postojanja, a kojem je na kraju svete mise biskup blagoslovio novu zastavu društva. Načelnik Općine Virje Mirko Perok u svoje osobno ime, u ime Općine Virje i cijelog mjesta također je uputio tople riječi dobrodošlice biskupu kazavši da ga mještani Šemovaca s ponosom ugošćuju prvi put u povijesti svoga sela.

Domaći župnik vlč. Ivica Bačani pozdravio je sve nazočne i izrazio riječi dobrodošlice te je pohvalio mještane u njihovoj zauzetosti za obnovu mjesta i crkvenih objekata, kao i u zauzetosti za čovjeka. Izrazio je želju i molitvu Gospodinu da bi se ponovno vratila molitva u naše obitelji kako se to nekada činilo kod naših starih.

U ime društava i cijeloga mjesta biskupu su predani i prigodni darovi koji su simbol mjesta. Darovan mu je i veliki križ, djelo domaćega umjetnika Đure Zvonara, kao i knjiga, koja je nastala ovom prigodom, a djelo je domaćeg sina prof. Ivice Zvonara pod nazivom Crkva Svetoga Križa u Šemovcima 1832.-2012. koja je predstavljena dan prije.

Nakon programa procesija se uputila u kapelu gdje je biskup u zajedništvu s domaćim sinom župe Virje preč. Mirkom Horvatićem i svećenicima Virovskog dekanata slavio sv. misu i narod potaknuo da zažive vjeru u svojim srcima i obiteljima. Biskup je u propovijedi pozvao vjernike da prihvate i nose svoj križ te zaželio da nedjelja bude dan kada će se obitelj okupljati. Ako izbacimo Boga iz našega promišljanja i mudrovanja pitamo se na čemu će počivati naše ljudske mudrosti i tko će nam pokazati kojim putem nam valja ići, rekao je biskup dodavši da je Krist dao model i put kojim valja ići. Na kraju je biskup istaknuo zajedništvo u vjeri koje je vidio u obnovi zgrade crkve.

Nakon mise biskup je predao priznanje Vladimiru Kopasu koji je cijeli život u službi crkve kao sakristan. Vjernici su ujedno imali prigodu za čašćenje relikvije Svetoga Križa. (Ivica Bačani)

snimio: M. Štefanec

Komentari su zatvoreni.