Završna prskanja vinograda

Napisao Mjesni odbor  28, Kol, 2012   Poslano u Obavjesti

Završna prskanja u vinogradu

        fungicida NORDOX WG 150 g/100 lit (0,15%) i THIOVIT JET 250 g/100 lit (0,25%).
        Karenca za ovu kombinaciju je 35 dana. Ulazimo u završnu fazu vegetacije vinove loze kada je najbitnije očuvati zdrave grozdove sve do berbe.

        Grozdovi moljci druge generacije predstavljaju veliku opasnost.

        Ukoliko ličinke grozdovih moljaca oštete bobe, curenjem soka iz boba nastaje medij koji je odlična podloga za razvoj Sive plijesni (Botrytis cinerea) (sl. 1, 2, 3).

        Kako bi spriječili štete, zonu grožđa početkom kolovoza i tri tjedna prije berbe, oprskajte kombinacijom fungicida SWITCH 80 g/100 lit (0,08%) i  insekticida AFFIRM 150 g/100 lit (0,15%).
        Karenca: SWITCH – 21 dan,  AFFIRM – 7 dana.

                Vinograd oprskajte kombinacijoSWITCH sadrži dvije djelatne tvari i ima sistemično, kontaktno i plinovito djelovanje na Botrytis. Jedinstven je upravo po svom  sistemičnom djelovanju koje jamči najpouzdaniju zaštitu na tržištu.  Uz to, Switch djeluje I na ostale gljivice koje se često naseljavaju na trule grozdove, a one značajno umanjuju kvalitetu vina.

        AFFIRM je vrlo učinkovit inekticid nove generacije, kratke karence (7 dana), niskih rezidua (ostataka pesticida) na grožđu koje ide na fermentaciju za vino. Affirm nema štetan utjecaj na korisne kukce.

        U vinogradima koji imaju jak napad plamenjače (sl. 4.) uzročnik (gljivica) u kišnim mjesecima nastavlja razvoj. Zbog toga je kod novog kišnog vala na vršnim mladicama moguća pojava plamenjače te je zbog toga dobro biti na oprezu.
Ovim tretmanom loza je zaštićena od moguće pojave plamenjače na vršnom, mladom lišću, ali i od pepelnice. NORDOX WG će pospiješiti dozrijevanje rozgve i očvrsnuti pokožicu boba.

        U ovom dijelu godine vrlo su vjerojatne visoke temperauture pa proporučamo aplikaciju u kasnim poslijepodnevnim satima ili eventualno rano ujutro kad nema rose.

        Vrlo je važno pripaziti na karence primijenjenih proizvoda! Karenca je period od primjene sredstava za zaštitu bilja do berbe.

Komentari su zatvoreni.